Боом өвчнөөс сэргийлье!

    Боом өвчин нь мал амьтнаас хүнд халдварладаг, хурц халдварт өвчин бөгөөд хүний тунгалгийн зангилааг гэмтээж, хүчтэй хордлого үүсгэдэг. Манай улсын тал хээрийн чийглэг хар хүрэн хөрстэй бүс нутагт боомын байгалийн голомттой.  Сүүлийн 10 жилд 15 аймгийн 126 суманд, Улаанбаатар хотын 6 дүүрэгт хүний өвчлөлийн 157 тохиолдол бүртгэгдэж нас баралт 7,6% -тай байна. Малын өвчлөл 15 аймгийн 81 суманд, Улаанбаатар хотын 4 дүүрэгт 1000 орчим мал боомоор өвчилсөн байна.

Боомыг үүсгэгч савханцар нь гадаад орчинд маш их тэсвэртэй, газрын хөрсөнд олон арван жилээр хадгалагдаж, амьдрах чадвартай байдаг онцлогтой.

Халдварын эх уурхай
Боомоор өвчилсөн мал, амьтан халдварын эх уурхай болно. Ялангуяа үхэр, хонь, ямаа адуу өвчлөх ба өвчтэй малаас хүн нь халдвар авах нь элбэг тохиолдоно.

Халдвар дамжих зам
1.Шууд хавьтлын зам
•Өвчтэй мал, амьтны арьс шир, эвэр туурай бусад бүтээгдэхүүн
•Боомын нянгаар бохирлогдсон хөрс, бууцнаас
•Өвчтэй мал төхөөөрөх, үс ноосыг нь хяргах арьс шир, бусад түүхий эдийг ашиглах, хавьтах үед халдвар авна.
2.Хоол хүнсний зам
•Өвчтэй малын мах сүү, дутуу боловсруулж хэрэглэх үед хоол боловсруулах замаар
3.Амьсгалын зам
•Боомын нянгаар бохирлогдсон тоосонцроор амьсгалах үед халдвар авна.
4.Дам халдварын зам
•Өвчтэй мал, амьтны цус сорсон шумуул, хөх түрүү, дэлэнч зэрэг шимэчдэд хатуулснаас халдвар авна.

Шинж тэмдэг
Халуурах, толгой өвдөх, бие сулрах, дотор муухайрах, хоолонд дургүйцэх, зэрэг ерөнхий шинж тэмдэг илрэхээс гадна халдвар дамжсан замаас шалтгаалан эмнэл зүйн олон шинж тэмдгүүд илэрнэ.
Элбэг тохиолдох Арьсны хэлбэрийн боомын  үед нян орсон арьсан дээр улаан цэг  үүсч, гүвдрүүтэн, улмаар цэврүүтэж, хар тав үүснэ. Хар тав нь ямар ч өвчин эмзэглэлгүй, эргэн тойронд их хэмжээний хаван үүсэх, халуурах, толгой өвдөх, бие сулрах, хоолонд дургүйцэх зэрэг шинж тэмдэг илэрдэг . Хар тав нь голчлон гар, нүүрний ил хэсэгт гардаг онцлогтой.

Урьдчилан сэргийлэх
1.Тодорхой шалтгаангүйгээр мал үхвэл малын эмчид яаралтай хандаж, шалтгааныг тогтоолгох
2.Онош тодорхойгүй шалтгаанаар гэнэт үхсэн малыг өвчих махыг нь хүнсэнд хэрэглэх,  арьс шир, ноос ноолуурыг авч ашиглахгүй байх. Зөвхөн мал эмнэлгийн байгууллагад хандаж , заавар зөвлөмжийн дагуу ажиллах
3.Боомын сэжигтэй үхсэн малын мах болон түүхий эдийг ашиглахгүй байх хэрэв үхсэн малд хүрэх зайлшгүй шаардлага гарвал халад, бээлий өмсөж занших
4.Мах, сүүн бүтээгдэхүүнийг гүйцэд боловсруулж хэрэглэх
5.Боом өвчний голомтот нутагт оршин суугчид ялангуяа арьс, махны наймаа эрхлэгчид боомын дархлаажуулалтанд өргөн хамрагдах
6.Хувийн ариун цэврийг чанд сахих
7.Шинжилгээ баталгаагүй мах, сүү, сүүн бүтээгдэхүүн худалдан авахгүй байх
8.Малаа боомын вакцинжуулалтанд хамруулах

                                                              Орхон аймгийн ЭМГ
 

 

Сэтгэгдэл


Сэтгэгдэл

Мэдэгдэл. Энд сэтгэгдэл байхгүй!

Холбоотой мэдээлэл

2015-04-22 734
Сум хөгжүүлэх сангийн зээлийн 1-р шатны шалгаруулалт эхэлжээ

Энэ онд сум хөжгүүлэх сангаас 400 сая төгрөгний зээл олгогдох бөгөөд тус сангаас зээл хүссэн 83 иргэний ...

2017-12-31 553
АЙМГИЙН ХЭМЖЭЭНД ХАРИУЦЛАГАТАЙ ЭРГҮҮЛ АЖИЛЛАЖ БАЙНА

АЙМГИЙН ХЭМЖЭЭНД ХАРИУЦЛАГАТАЙ ЭРГҮҮЛ АЖИЛЛАЖ БАЙНА

2015-06-30 1092
АЗДТГ-ЫН ХУУЛЬ ЗҮЙН ХЭЛТСИЙН ДАРГА М.МӨНХБАЯР БОЛЛОО

Аймгийн Цагдаагийн газрын Нийгмийн хэв журмыг хамгаалах тасгийн дарга Мөнхөөгийн Мөнхбаяр өнөөдрөөс эхлэн ...

Сурталчилгаа

 

 

Веб статистик

Таны IP хаяг: 3.80.4.76
2017-11-30-ний өдрөөс хойш.
  • 14 Онлайн
  • 894 Өнөөдөр
  • 1498 Өчигдөр
  • 10519 Долоо хоногт
  • 29902 Сүүлийн сард
  • 1766287 Нийт хандалт

Санал асуулга

Манай вэб сайт таны санаанд хэр нийцэж байна?
Нийт саналын тоо:  725

Facebook

Цаг агаар