ХООЛ ХҮНСНИЙ ГАРАЛТАЙ ХАЛДВАР, ХОРДЛОГООС СЭРЭМЖИЛЬЕ /хэрэглэгчдэд/

 ХООЛ ХҮНСНИЙ ГАРАЛТАЙ ХАЛДВАР, ХОРДЛОГООС СЭРЭМЖИЛЬЕ /хэрэглэгчдэд/


Иргэн та гэрийн нөхцөлд хоол, хүнсээс шалтгаалсан халдвар, хордлогод өртөхгүй байхын тулд дараах зүйлсийг анхаарч хэвшүүлэх Үүнд:
Хоол хүнсийг худалдаж авахдаа зөв сонголт хийх
• Хоол, хүнсний бүтээгдэхүүнээ зориулалтын, ариун цэврийн шаардлага хангасан, хөргөх төхөөрөмж бүхий худалдаа, үйлчилгээний газраас сонгох, шаардлагатай бол шинжилгээ баталгааг худалдагчаас үзэж шалгах
• Хүнс, түүхий эдийн чанар муудсан эсэхийг шалгаж, шошгын мэдээлэлийг сайтар уншиж сонгох
Хүнсний бүтээгдэхүүний хадгалалтанд анхаарах:
• Хоол, хүнсийг тасалгааны хэмд бүү хадгал. 200-400 хэм бол нян үржих хамгийн тохиромжтой хэм юм.
• Хоол, хүнс, түүхий эдийг заавал хөргөх төхөөрөмжид 40 С-өөс доош хэмд тогтоосон хугацаанаас хэтрүүлэлгүй хадгалах, хэдийгээр хөргөгчид хадгалсан боловч тухайн бүтээгдэхүүний хадгалах температур, хугацааг тохируулаагүйгээс муудах аюултай тул хадгалалтын явцад сайтар шалгаж байх нь зүйтэй
• Болсон, түүхий бүтээгдэхүүнийг хөргөх төхөөрөмжид тус тусад нь таглаатай саванд хийж хадгалах
Хоол хүнсийг бэлтгэх, хэрэглэх зөв дадал эзэмших
• Хоол, хүнсийг зохих температурт гүйцэт болгож хэрэглэх
• Хоносон хоол, илт мэдэгдэм чанар нь муудсан, хадгалалтын хугацаа дууссан хүнс хэрэглэхгүй байх
• Боловсруулсан бэлэн хоол, зуушыг удаан хугацаагаар хадгалж хэрэглэхгүй байх
• Хоолыг чанаж, гүйцэд болгосны дараа тэр даруйд эсвэл 2 цагийн дотор хэрэглэх
• Махны модыг бусад хүнс бэлтгэдэг тавиураас тусад нь ууттай байлгах
• Хүнс бэлтгэх багаж, вандан, сав суулгыг хэрэглэхийн өмнө ба дараа 60 хэмээс дээш халуун усаар угааж, цэвэрлэж хэвших, хүнсний зориулалтын угаалгын бодис хэрэглэх
• Хүнсний зүйлийг ялаа, жоом, мэрэгчээс хамгаалах,
• Түүхий ногоо, жимс, загас зэргийг хэрэглэхийн өмнө сайтар угааж цэвэрлэх
• Зөвхөн зөвшөөрөгдсөн, баталгаатай эх үүсвэрээс ундны ус хэрэглэх, усны савыг 7 хоног бүр халуун усаар угаах, тагтай байлгах
• Хоол, хүнс бэлтгэхдээ бээлий, хутгуур, халбага хэрэглэ, хоолыг гараар хутгах, холихоос татгалзах
• Хувийн ариун цэврийг чанд сахих, хоол унд хийх, идэж уухын өмнө, гаднаас орж ирээд, бие зассаны дараа гараа угааж хэвших,
• Хэрэв та өвчтэй, ханиадтай, гэдэс гүйлгэсэн, бөөлжсөн, өндөр халуурч байгаа бол хоол хүнс бэлтгэх ажил бүү гүйцэтгэ

 

Сэтгэгдэл


Сэтгэгдэл

Мэдэгдэл. Энд сэтгэгдэл байхгүй!

Холбоотой мэдээлэл

2016-12-09 712
Мэргэжлийн хяналтын газраас сарын аяныг эхлүүллээ

“ЭРҮҮЛ-ХҮНС, ЭРҮҮЛ ХҮҮХЭД” сарын аян амжилттай үргэлжилж байна.

2016-12-12 863
“ХҮҮХДИЙН БЭЛЭГНИЙ ЗӨВ СОНГОЛТ” ЗӨВЛӨМЖ

Иргэн таны хүүхэд эрүүл, аюулгүй хүнс хэрэглэх нь гагцхүү таны сонголтоос шалтгаална.

Мэндчилгээ

    Орхон аймаг, Эрдэнэт хотын нэгдсэн цахим хуудсыг сонгон зочилж байгаа таны энэ өдрийн амар амгаланг айлтган мэндчилье. Цахим хуудсанд хандсанаар та  улс, аймаг орон нутгийн холбогдох байгууллагуудын талаар болон төрийн үйлчилгээ, хууль тогтоомж, шийдвэр, цаг үеийн асуудлаар олон талт мэдээллийг хугацаа алдалгүй хүлээн авах боломжтой бөгөөд аймгийн Засаг даргын Тамгын газарт хандан цахим хэлбэрээр санал хүсэлтээ илэрхийлэх боломжоор хангагдана гэдэгт итгэлтэй байна.
20 дугаар зууны манлай бүтээн байгуулалт Эрдэнэт хот, Орхон аймгийнхаа нийт иргэдийн нэрийн өмнөөс та бүхэнд ажлын амжилт, эрүүл энх, сайн сайхан бүхнийг хүсэн ерөөе.

Орхон аймгийн Засаг дарга бөгөөд Эрдэнэт хотын захирагч    Д.БАТЛУТ

Сурталчилгаа

 

 

 

Веб статистик

Таны IP хаяг: 18.207.134.98
2017-11-30-ний өдрөөс хойш.
  • 21 Онлайн
  • 1375 Өнөөдөр
  • 1910 Өчигдөр
  • 3285 Долоо хоногт
  • 29080 Сүүлийн сард
  • 1809273 Нийт хандалт

Санал асуулга

Манай вэб сайт таны санаанд хэр нийцэж байна?
Нийт саналын тоо:  728

Facebook

Цаг агаар